tisdag 19 april 2016

Avsnitt 6 - Stickfest i Väst-special!



I detta avsnittet spontanpoddar vi ifrån Stickfest i Väst som i år hölls på Villa Maritime på vackra Marstrand den 18-20 mars.

Det vart ett bra tag sedan vi poddade och väldigt mycket har hänt sedan dess.

Johanna har stickat på så mycket olika grejer att hon inte riktigt kan säga på exakt vad. Men bla. har första Loppakoftan blivit färdig och ytterligare två påbörjats (Loppa två, Loppa tre). Även Nancykoftan och tröjan Grettir nämns. Hon har med sig sju (!!!) olika projekt till Marstrand.

Lena har stickat klart sin Riddari och äntligen stickat knappkanter på Siri. Hon har även klippt koftan Lara och nästan börjat sticka knappkanter. Även KAL-koftan är påbörjad.

På Stickfest i Väst vann vi tillsammans med vårt lag "Fyra Loppor och en Siri" garnquizet och fick finfina sockkit som innehöll garn från Tant Kofta och mönster från Evelina Roos (Eddy) och Anna Bergström (Tant ulltuss).

Lena har varit på kurs för Gudrun och pratar om att kroka en kofta.
Johanna pratar om Damejakka Loppa och om KAL:en som startades på facebook (sök på "Loppkal" om du vill gå med i gruppen). Eftersom många i KAL:en skulle till stickfesten på Marstrand föreslog hon att en gruppbild skulle tas, åtta glada stickerskor samlades och blev fotograferade.


Intervju med Stickfest i Väst-Linda:
Garnaffären Deisy Design

Intervju med Ulrika Loeb:
Organisationen Hjälpstickan

Annat som nämns i avsnittet:
Garnet Rauma finull
Garnet Biolana Organic Wool från Mondial
Garnet Cheeky Merino Joy från Rosy Green Wool, säljs hos Organic Knitters

Bilder från Stickfest i Väst kan ni finna på våra respektive Instagram-konton. Stormblomma (Johanna) och Bambusticka (Lena). Även under hashtaggarna #stickfestiväst och #siv16 kan man hitta en massa bilder (under den sistnämnda finns även lite bilder av bilar av någon märklig anledning...)

Om ni vill komma i kontakt med oss eller lämna förslag på något vi ska prata om i kommande poddar kan ni skicka ett mail eller två till skickatillstickatill@gmail.com

Sticka lungt!

söndag 17 januari 2016

Avsnitt 5 - flerfärgsstickade tröjor och en KAL.




Vårt femte avsnitt spelas in från Göteborgs skönaste soffa, med en ordentlig mikrofon. Kanske till och med ljudet från när Johannas grannar springer i trappen och smäller i dörrarna hörs?! Vi ber även om ursäkt för det höga skratten. Ny mic nya svårigheter vi hoppas på att vara bättre nästa avsnitt!

Johannas virkkarriär blev kort och av garnet som skulle användas till filten kommer nu användas till koftan Lifesavers av Tanis Lavalee istället. Hon har också bestämt sig för att sticka färdigt sin röda Elder Tree Shawl samtidigt som hon helt maniskt stickar på sin Damejakka Loppa.

Lena stickar på...

Sticka till Skåne´s TröjKAL.
Tema: flerfärgsstickade tröjor/koftor
Mönster: valfritt (länkar till några tips finns här nedan!)
Var: KAL-tråd på Ravelry.
Start: 1:a februari

Tagga gärna bilder på instagram med #StickaTillSkåneKAL

Lena´s tips på mönsterstickade tröjor:

Johanna´s tips på mönsterstickade tröjor:
Tröjor hon redan stickat: Riddari, Marius, Nancy och Stjernegenser
Tröjor/koftor hon vill sticka:
Avsnittets tips: YARNGUIDE




Vi finns på Ravelry, gå gärna med i den gruppen. 
Vi finns även på facebook, om ni inte vill gå miste om några nyheter kan ni gå in och gilla oss där! 
Och använder ni instagram får ni gärna tagga era bilder med #stickatillskåne och såklart #stickatillskåneKAL om ni väljer att vara med i KAL:en!

Om ni vill komma i kontakt med oss eller lämna förslag på något vi ska prata om i kommande poddar kan ni skicka mail till skickatillstickatill@gmail.com

tisdag 5 januari 2016

Avsnitt 4 - nyårsmål




Vårt fjärde avsnitt spelas även detta in, från två olika platservia Skype. Vi hoppas på att ljudet blir aningen bättre än sist!

Sedan sist har Johanna till allas stora förvåning börjat virka! En filt ska det bli, i form av en mormorsruta. Dock tycker hon fortfarande att virkning är bland det tråkigaste som finns. Hon har stickat färdigt både Stjernegensern och Nancygensern till syrran. Nu stickar hon på sin egna Loppakofta.

Lena har gjort allt möjligt och varit så flitig så hon inte kommer ihåg allt. Bland annat virkat total 6 mössor som gavs bort i julklappar. Annars har Lena hittat en garnaffär som heter Rätstickan och ligger i Malmö. Hon har virkat klart en mössa från bautawich med Onion garnet och Zenta. Annars har Lena virkat på en kofta på julafton med Onion nässelgarn ett. Lena pratar även om en barn kofta hon virkar den utan luva. I jul har det även hunnits med ett besök till slöjddetaljer där hon köpt knooking nålar och provar nu denna teknik. Vet någon lyssnare mer skicka gärna ett mail till oss! Än så länge har Lena bara hunnit knooka en gris som blev en ren...

Ingen av oss har gått så mycket som vanligt, Johanna pga. jullov och Lena pga. eventuell allergi mot armbandet. Om någon vill bli vän med oss på fitbit och tävla, skicka ett mail till oss, skickatillstickatill@gmail.com.

Avsnittets huvudämne är handarbetsrelaterade nyårslöften/mål;
Johannas löfte/mål är att sticka en enfärgad tröja eller kofta.
Lenas löften/mål är att steeka sin Lara, att sticka minst en kofta/tröja av sin stash och att sticka eller virka minst ett mönster från en bok som hon äger.

Avsnittets mönstertips: Tröjan In stillness av Alicia Plummer.

Avsnittets tips: Påsklämmor att klämma ihop garner så det inte blir massa trassel.

Avsnittet bjuder på lite extra innehåll i slutet, så stäng inte av förrens du lyssnat på allt ;) Den som kan gissa vad vi håller på med kommer vi nämna i nästa avsnitt. Personen vinner också evig ära! :)

Om ni vill lämna förslag på något vi ska prata om i kommande avsnitt eller bara komma i kontakt med oss, kommentera här på bloggen eller maila till skickatillstickatill@gmail.com 

tisdag 1 december 2015

Avsnitt 3

Vårt tredje avsnitt spelas in, från två olika platser, via Skype. Hos Johanna regnade det ganska kraftigt och därför hörs smattret mot fönsterblecket emellanåt. Hos Lena tappas det virknål och annat stök som gör massa ljud.

Vi tackar för all uppmärksamhet och alla peppande kommentarer vi fått i samband med poddsläppet, oerhört roligt!

Detta tredje avsnitt kommer att handla om stickböcker men först pratar vi om vad vi stickat på sedan sist / stickar på just nu.

Lena har sedan sist faktiskt både stickat och virkat. Just nu har hon många bollar i luften och gjort klart lite julklappar som hon inte vill prata om. Hon berättar lite om sin ufo-bantning. Ett par handledsvärmare i garnet Ulrika från Svarta Fåret som ser ut som Minions. Så fort Lena blir bättre på att lägga upp på Ravelry så lovar hon länka. Hon håller på att sticka en top i garnet Step Classic från Austermann och Zauberball från Schoppel-Wolle. Sedan har hon även börjat sticka ett par vantar som heter Folke från boken Vantar för alla årstider. Där stickar hon i garnet Step 6 även detta från Austermann och Kampes 2-trådigt ullgarn. Hon väljer att sticka dom i dubbelt garn istället för enkelt så dom blir tjockare men det går ju även långsammare. Sedan fortsätter hon virka på koftan i Supersoft från Magasin Duett. Sist men inte minst är hon klar med sin sjal som hon pratade om i förra avsnittet i garnet Ciao från Mondial.

Johanna har sedan sist nästan bara stickat på sin Stjernegenser som nästan är färdig! Här hittar du hennes projektsida till den tröjan. Syrrans studentpresent Nancygensern har det inte hänt så mycket med, men så fort Stjernegensern är färdig står Nancy på tur! Hon har varit lite olydig och lagt upp två nya projekt trots att hon lovat sig själv att inte göra det, en Rayures som kommer bli en cowl när den är färdig. Den är randig och stickas runt innan den stickas ihop i slutet. Även en mössa har blivit till (fast den är inte helt färdig) då hon skulle på bio i förra veckan och behövde något att sticka på (det finns dock inget mönster på denna). 

Dagens huvudämne är stickböcker, Johannas favoriter är:

Lena lyfter 3 matnyttiga böcker:
Sedan lyfter hon hennes favoriter:
Avsnittets mönstertips:
The Elder Tree Shawl, mönster skapat av Softsweater.
Här, här, här och här hittar du Johannas fyra (!!!) exemplar av denna sjal.

Avsnittets tips:
Väskan till stickor ifrån knitpro finns i 5 olika färger och är perfekta väskan för "on the go" stickaren.

Om ni vill lämna förslag på något vi ska prata om i kommande avsnitt eller bara komma i kontakt med oss, kommentera här på bloggen eller maila till skickatillstickatill@gmail.com

måndag 23 november 2015

Hej kära lyssnare!

Tack för all fin respons!

En del av responsen har varit avsaknad av funktionen att lyssna i poddläsare men nu är den här!

Nu kan man antingen lyssna på webben i bloggen eller prenumerera i poddläsare skriv in:
http://feeds.feedburner.com/StickaTillSkane




fredag 13 november 2015

Avsnitt 2.


Vi inleder vårat andra program med att fråga vad vi stickar på just nu. Denna punkten kan bli lätt luddig då vi både berättar om nu och sedan sist så luddig att Lena glömde bort att Johanna berättade först...

Johanna är mycket nöjd med sin färdigstickade tröja av mönstret Driftwood i dubbel Supersoft från Magasin Duett. Den är blå med röda detaljer och diamantknappar och kan beskådas här. Hon stickar nu mest på sin systers studentpresent, en Nancygenser samt sin egna Stjernegenser.

Lena har precis virkat klart en tröja, i onion garnen som pratas  om mer senare i avsnittet och Zenta från Permin. Hon har även precis gjort klart en poncho i garnet Silenzio från Schachenmayr och Loop från Lang Yarns.
Nu måste hon ufobanta lite och med sig på helgens Skåne-resa en kofta i Supersoft från Magasin Duett och en sjal i garnet Ciao från Mondial.
I "tröj utmaningen" vann Lena över sig själv och skickade en Instagram bild till "rätt avigt" för att visa att hon han göra "trippelkoftan" på en månad.

I stegtävlingen har Lena inte gått så mycket efter som hon har tagit av sig armbandet för ett tag och Johanna har gått: 92309 steg

Vi listar våra favoritgarner:
Vi pratar även kort om bland annat Supersoft från Magasin Duett och Alpakka silke från Sandnes.

Vi listar lite garn affärer:
Vi kommer återkomma till denna punkt i ett framtida avsnitt!

Dagens mönster:
The Doodler: Westknits Mystery Shawl KAL 2015
Lena tipsar att om man inte vill sticka sjalen måste man alla fall se videon "Baby You're a Knitter"
På Instagram har andra stickare även "svarat" på den genom att göra egna videos.

Dagens tips:
Väskan Yarn Drum från Slöjd-detaljer. Lena anser att det är en ren stick- och virk- dröm och att alla borde ha en sådan, eller vad säger ni?

Vi presenterar teknikens värld och pratar om stick- och virk- forumet Ravelry.
Om man inte hittat dit tidigare är det nästan ett måste att bli medlem där nu, det är en helt ny värld som öppnar sig! Du hittar Johanna som Stormblomma och Lena som Bambusticka. På Ravelry hittar du även gruppen som Johanna startade utan Lena.

Om ni vill lämna förslag på något vi ska prata om i kommande avsnitt eller bara komma i kontakt med oss, kommentera här på bloggen eller maila till skickatillstickatill@gmail.com

fredag 23 oktober 2015

Välkomna till podden! Avsnitt 1.



Hej och välkomna till podden Sticka till Skåne! En podd som kommer att handla om stickning, hantverk och en hel del annat.


Vi inleder första avsnittet med att presentera oss, Lena och Johanna heter vi. Två tösabitar från Skåne som båda flyttat till Göteborg där vi träffades på ett stickcafé. Lika galna i att sticka, Lena virkar och slöjdar med annat också. Johanna har stickat sedan hon var cirka 10 år och Lena har stickat i 10 år.
Johanna är den något mer strukturerad och Lena är lite mer flummig och säger vad hon tänker innan hon har hunnit tänka klart.

Vi pratar om stegtävlingen som vi är med i genom stegräknaren Fitbit.

Stickat och virkat vi pratar om är:

Lena virkar, pratar om att virka en eller två cocoons - en mössa som ser ut som en hjärna och ger sig själv en utmaning att bli klar med 4 tröjor innan oktobers slut.

Johanna pratar om att sticka på tröjorna Driftwood och Riddari. Den sistnämnda förväxlar Lena hela tiden med en tröja som heter Óðinn.

Punkter vi tänker prata om i framtida poddar:
- Att virka
- Att köpa garn på ICA?
- Favorit garner
- Johannas knäppa knappar

Rättelser:
 - Lena lärde sig inte sticka mellan två lov utan på ett lov mellan två terminer.
 - Lena färdigställer 3 koftor och 1 tröja i oktober om hon klarar utmaningen där finns enorma skillnader på koftor och tröjor.
- Mönster Riddari finn inte längre som gratis mönster men tröjan 91006 finns... det är samma tröja samma mönster men den ska stickas med raggi välj garn själv säger vi!

Om ni vill lämna förslag på något vi ska prata om i kommande avsnitt eller bara komma i kontakt med oss, kommentera här på bloggen eller maila till skickatillstickatill@gmail.com